Червоний перець чилі
Перець чилі - візитна картка східної кухні. Так широко і повсюдно не використовується більше жоден продукт. Його додають в супи, м'ясні, рибні страви, різні гарніри, а також страви з овочів, салати і навіть коктейлі і шоколад.
Походження
Батьківщиною рослини вважаються тропіки Південної та Центральної Америки. Є свідчення того, що ацтеки вживали в їжу перець чилі ще задовго до колонізації континенту європейцями. У нинішній час його вирощують в дуже багатьох країнах з відповідним кліматом, але рекордсменами по врожайності є Індія і Таїланд.
Властивості і різновиди
Говорячи про перці чилі, ми уявляємо собі червоний довгастий стручок. Насправді його форма може варіюватися від кулястої до довгої витягнутої, а колір від жовтого до темно-червоного і навіть коричневого. Зелений же чилі - це просто незрілий плід.
Відрізняються перці і за гостротою. Всі вони подразнюють шкіру і слизові, але з різною силою. Існує спеціальна шкала Сковілла, яка показує ступінь пекучості того, чи іншого перцю.
Проте, не дивлячись на всі незручності у використанні, перець чилі вважається дуже корисним для організму, якщо, звичайно, знати міру і не перевищувати розумної норми вживання.
Корисний чилі, в першу чергу, вмістом вітамінів С, А, а також групи В, особливо В6. А також калієм, залізом, магнієм.
Незаперечним є факт болезаспокійливого і зігріваючого дій вищезгаданого перцю. Капсіацін - речовина, яке і надає пекучості, широко застосовують у фармакології, додаючи його в мазі і крема.
Застосування в кулінарії
У кулінарії застосовуються сушені перці, свіжі і навіть заморожені. Найбільше капсіаціна міститься в насінні і прожилках. Якщо потрібно зменшити гостроту рослини, їх видаляють.
Червоний перець чилі використовують як самостійно, так і в сумішах спецій. Найчастіше з часником, куркумою, коріандром. У такому випадку його висушують на сонці, чистять і перемелюють до порошкоподібного стану.
Іноді свіжий, або сушений перець НЕ подрібнюють, а використовують стручком, додаючи в маринади, соління, перші страви.
Як уже писалося вище, чилі можна зустріти в різних стравах з м'яса, птиці, морепродуктів і овочів. Його додають при запіканні, гасінні, обсмажуванні і приготуванні на грилі. Червоний перець входить до складу величезної кількості соусів і заправок. І навіть додається в невеликій кількості до деяких коктейлі.
Запобіжні заходи
При користуванні з перцем чилі рекомендують використовувати рукавички, не чіпати очі і ніс. Після готування ретельно вимити руки і прилади. Якщо все ж сталося роздратування шкіри, це місце варто промити водою і змастити маслом.
Щоб загасити пожежу в роті після вживання дуже гострого блюда, краще використовувати не воду, яка буде малоефективна в даному випадку, а молоко, або кефір.
Зберігання
Перець чилі досить невибагливий в зберіганні. Досить чистої герметичній ємності і сухого приміщення. Іноді стручки перцю нанизують на нитку і підвішують в сухому місці.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Китай |
Упаковка | Дой-пак |
Тип спецій | Перець червоний |
Вага | 50 г |
Користувальницькі характеристики | |
Калорійність (ккал) | 40 |
Жири | 0.2 |
Білки | 2 |
Вуглеводі | 9.5 |
Склад продукту | Сушений перець чилі 100% |
Вага нетто | 50 |
Країна виробника | Китай |
Термін придатності (міс.) | 24 місяця |
Умови зберігання | при температурі от +1°C до +25°C |
- Ціна: 65 ₴