Локшина рисова. Фунчоза. Соба. Рамен.
Все про рисової локшини
Дивно, але до Другої Світової Війни локшина в Таїланді була практично невідома. Її принесли з собою китайський емігранти і державна пропаганда. Справа в тому, що для виробництва локшини годиться найдешевший і «битий рис, так що локшина була обрана тодішнім тайським урядом в якості простого і швидкого способу нагодувати всю країну. Важкі часи давно пройшли, а локшина так і прижилася.
Більшість видів рисової локшини робиться просто з рисового борошна і води. Деякі виробники додають для більшої еластичності трохи кукурудзяного крохмалю.
Видів рисової локшини по всій Азії існує напевно сотні, якщо не тисячі, але сьогодні зупинюся на найбільш популярних в Таїланді.
- L0062b/1165 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- L00332145 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- L012165 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- L0063Новинка205 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- L006165 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 1L005145 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 1L003145 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- 1L007999Новинка325 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- 1L1003145 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- 1LN001145 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 8K180175 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 189386195 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 18KХ80105 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 8KЛ1395 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 18РВ1395 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- 18U600685 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 18РВ103 250 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- 1L0012285 ₴В наявності Тільки оптом
- 1L1017785 ₴В наявності Тільки оптом
- L003322155 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 186220155 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 1L010145 ₴В наявності Оптом і в роздріб
- 1L008245 ₴Готово до відправки Оптом і в роздріб
- 1L0055Новинка235 ₴В наявності Оптом і в роздріб
1. Суха плоска локшина Куай Тьео Сен Лек (Rice Sticks)
На упаковках з плоскою рисовою локшиною також часто можна зустріти напис «rice sticks». Таку локшину зазвичай використовують для приготування Пад Тая. Перед використанням її потрібно замочити на 10 хвилин в теплій воді.
2. Суха тонка локшина Сен Мі (Rice Vermicelli)
Це — «рисова вермішель», локшина швидкого приготування. Вона кругла в перетині, зовсім тонка і продається в таких прямокутних плоских пачках. Не плутайте з «скляної» бобової локшиною ця продається в циліндричних «мотках».
Таку локшину зазвичай використовують для супів (особливо для всюдисущого Куай Тьео), але буває і обсмажують в соусі. Перед приготуванням її не потрібно замочувати, досить залити окропом. Через пару хвилин локшина буде готова.
3. Суха кругла локшина Кханом Тьин (Khanom Jeen, Rice Spaghetti)
Ця лапша — аналог японської локшини сомен і найбільше схожа на вигляд і за смаком на наші традиційні «макарони». Якщо два попередніх види локшини зазвичай жовтуваті, прозрачноватые і досить еластичні, то рисові спагетті — тендітні, матові і білі. Не знаю, яка частина технологічного процесу відповідає за всі ці органолептичні властивості — роблять їх начебто з тієї ж рисового борошна.
тайці Їдять таку локшину і обсмаженої, і в якості гарніру до каррі.
Крім сухої локшини фабричного виготовлення, в Таїланді великою народною любов'ю користується і свіжа, «мокра» локшина. В магазинах вона продається красиво запаяної в пакетики, а на ринках вам із задоволенням відпустять моток-інший прямо з миски. Зберігається така локшина буквально кілька днів і продається в основному двох видів:
4. Свіжа кругла локшина
Це свіжий аналог «рисових спагетті» з одним нюансом. Локшину цю роблять з трохи подбродившего рисового тесту, тому запах вона має ее… пікантний. Їдять її холодною як гарнір до каррі (навіть продають іноді з тазика з льодом). Звучить не дуже апетитно, але з гострим гарячим каррі така м'яка і холодна локшина поєднується просто відмінно.
5. Свіжа широка локшина Куай Тьео Сен Яй (Sen Yai)
Це в загальному-то навіть і не лапша, а якийсь тайський бешбармак. Стрічки або квадратики тонко розкачаного рисового тесту. Таку локшину зазвичай тушкують з м'ясом і овочами в густий підливці, наприклад у такому блюді як Пад Сі Ю.
6. Рисовий папір
Хоть это и не совсем лапша, но продукт абсолютно из той же оперы. Тонкие листики рисового теста, которые используют для приготовления спринг-роллов и вонтонов. Продается рисовая бумага «пачками» в свежем, мороженом или сушеном виде.
Для приведения мороженой и сушеной рисовой бумаги в боевой вид необходимо разделить ее на отдельные листики и по одному опускать их на 10-15 секунд в теплую воду. После такой процедуры рисовая бумага становится эластичной и с ней можно делать что угодно, а именно крутить спринг-роллы и вертеть вонтоны.
***
На десерт — репортаж из небольшой вьетнамской лапшичной фабрики, где рисовую лапшу до сих пор делают голыми руками дедовским способом.