Соус мірін - одна зі складових оцтової заправки для рису
В Японії свято шанують давні кулінарні традиції і нерідко використовують все ті ж інгредієнти, що й століття тому. Так сталося і з вином мірін - одним з наріжних каменів японської кухні. Це вельми незвичайний продукт: його називають вином, але міцність сучасного сио-Міріна всього 1%, його іноді називають оцтом, але смак і запах Міріна зовсім не кислий. Його вважають оптимальним соусом для багатьох страв, а використовувати мірін для суші і зовсім - ознака хорошого тону і знання японських традицій. Що ж таке цей загадковий інгредієнт, де його купити, і з чим їдять мірін - відповідаємо на всі ваші запитання.
Трохи історії: як виник соус мірін в японській кулінарії
Ще кілька століть тому мірін вважався суто жіночим алкогольним напоєм - його дозволялося пити знатним японським дамам в якості альтернативи саке. І справді, тоді це було рисове вино мірін, міцністю близько 14-16%, нагадуючи по міцності та солодкості херес. Два століття тому мірін перестав використовуватися суто як напій і придбав кулінарне значення. Він став набагато слабкіше, при цьому зберіг солодкість і аромат. Сучасний варіант Міріна ніхто не вживає в якості напою, але як соус рисовий мірін здобув світову популярність.
З чого проводиться соус мірін
Мірін - це продукт ферментації рису з додаванням спеціального компонента Коджі (варіанти закваски із зерен однойменного рослини зі спеціальними різновидами рису) і спирту. В процесі настоювання і бродіння всі ці інгредієнти виробляють цукри, які згодом і надають солодкуватий смак готового соусу. За своєю консистенцією соус мірін - це прозора золотиста рідина зі стійким ароматом. При цьому відсоток алкоголю в соусі мінімальний, що дозволяє його використовувати в кулінарії для приготування страв для дітей і тих, кому алкоголь протипоказаний.
Корисні властивості Міріна
Як і будь-який продукт зі злаків, мірін містить корисну клітковину. Також в його складі є вітаміни групи В, вітамін Е і РР. Ще одна корисна речовина, що входить до складу Міріна - це каротин, похідне вітаміну А, який сприяє гостроті зору і росту організму.
За своїми корисними властивостями мірін допомагає:
- Травній системі і метаболізму людини;
- Нервовій системі, в тому числі дозволяє справлятися зі стресами і підтримувати гарний настрій;
- Зміцнює серцево-судинну систему;
- Очищає печінку;
- Сприяє боротьбі з бактеріальними інфекціями і паразитами.
При цьому є й обмеження на вживання Міріна: він протипоказаний у великих кількостях людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, нирок і підшлункової залози. Втім, помірне споживання Міріна шкоди організму точно не принесе. Варто також пам'ятати про високу калорійність соусу мірін: в 100 грамах його міститься {$product.features.kkal} Ккал.
Як використовують мірін в кулінарній справі
Найпопулярніше призначення Міріна - це його використання для створення заправки для суші. Разом з рисовим оцтом і спеціями він надає рису особливий аромат і легкий присмак.
Також соус мірін можна використовувати для:
- Маринадів риби і м'яса (до слова, якщо ви не любите різкий рибний запах, купити мірін точно варто - він перебиває аромат риби);
- Бульйонів в японському стилі, в тому числі і рибних або бульйонів з водоростей;
- Маринування морепродуктів або їх обсмажування і гасіння в воке;
- Заправки салатів разом з іншими соусами або маслами і майонезом.
Мірін не тільки користується популярністю в приготуванні страв, але і входить до складу знаменитого соусу теріякі - візитної картки японської кулінарії.
Мірін в інтернет-магазині «Сезам»
Не знаєте, де купити мірін якісний і недорогий? Ви знайдете його в нашому інтернет-магазині. Ми пропонуємо купити соус мірін за ціною всього за 0,5 літрів. Зручну пластикову ємність з вином легко транспортувати і зберігати: навіть в розпакованому вигляді мірін може довгий час зберігатися при температурі від +1 до +25 градусів, за умови, що кришка пляшки щільно закручена, а на саму ємність не потрапляють прямі сонячні промені.
Якщо ви ще не пробували, що таке мірін, обов'язково замовте пляшку цього незвичайного соусу для свого кулінарної творчості.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Китай |
Користувальницькі характеристики | |
Тип | Рисові соуси |
Упаковка | Пластикова пляшка |
Бренд | JnP |
Калорійність (ккал) | 188 |
Об'єм | 500 |
Жири | 0 |
Білки | 0 |
Вуглеводі | 45.9 |
Склад продукту | цукор, ферментований рис, сироп із фруктози та лактози, вода, оцтовий спирт, сіль. |
Країна виробника | Китай |
Термін придатності (міс.) | 12 місяців |
Умови зберігання | при температурі от +1°C до +25°C |
Об`єм | 500 |
- Ціна: 215 ₴