Продавець Сезам розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1331 відгук
«Сезам-магазин продуктів з В'єтнаму та Азії»

Історія кави у В'єтнамі

Історія кави у В'єтнамі

Історія кави у В'єтнамі

В'єтнам наробив багато шуму світової кавової арені. Ще 20 років тому країна була практично невідома в якості виробника кави, 65% опитаних туристів не знали, що тут вирощують цю культуру1. За рекордно стислі терміни В'єтнам зміг пройти шлях до другого за величиною світового виробника кави і абсолютного лідера з виробництва робусти2. У чому ж причина феноменального злету?

Варто відзначити, що, незважаючи на багатовікову історію існування В'єтнаму, країні довго не щастило з самостійністю. Спочатку вона була захоплена китайцями, потім японцями, потім французами і навіть американцями. Звичайно, все це залишило свій відбиток. Сьогодні В'єтнам знає, чим здивувати, адже багато чого було запозичено в сусідів і колонізаторів, сплавившись у підсумку в яскраву і самобутню азіатсько-європейську помісь з сучасними соціалістичними вкрапленнями.

Карта В'єтнаму - провінції та регіони

Рис.1. Сучасна карта В'єтнаму - регіони і провінції

Франція почала втручатися у внутрішньополітичне життя країни в середині XIX ст., спочатку лобіюючи свої нібито виключно торгові інтереси, а в 1883 р. вже змусила В'єтнам підписати договір про протекторат. Аж до 1954 р. ця європейська держава фактично контролювала економіку і політику В'єтнаму. Вплив Франції було дуже сильним. Навіть сьогодні на вулицях в'єтнамських міст можна зустріти католицькі собори, в раціоні в'єтнамців присутні круасани та багети, а ще завдяки цій європейській державі В'єтнам дізнався міцний і ароматний кави.

Кава по-в'єтнамськи і круасан

Рис.2. Відбиток французьких традицій в культурі В'єтнаму - кава у В'єтнамському фін-фільтрі і круасан

У порівнянні з багатьма іншими світовими постачальниками кави країна зайнялася культивуванням кавових дерев досить пізно. В Індонезії, наприклад, продукт був завезений голландцями в кінці XVII ст., в Колумбії – ними ж в 1723 р., в Бразилії – португальцями в 1727 р. А у В'єтнамі перше кавове дерево з'явилося лише в 1857 р. завдяки діяльності французьких католицьких місіонерів. Завезли його з французького острова Реюньон, розташованого в Індійському океані (раніше цей острів звався Бурбон, на честь правлячої династії у Франції). Для розведення були вибрані традиційні різновиди арабіки (Coffea arabica): Тіпіка і Жовтий Бурбон3, які були висаджені в північній провінції Ханам (Hà Nam – в'єтн.). Перші кавові дерева росли в саду невеликої церкви, але з часом французькі підприємці побачили в ньому нове джерело доходів і завезли ще більше кавових дерев. Французи розраховували створити в своїй новій колонії цілі плантації кави, що вирощується на експорт. Завдяки їм кавові плантації з'явилися в різних місцях гір Чыонгшон (або Аннамских гір), розташованих на території декількох країн в східному Індокитаї4. Проте ні в Лаосі, ні в Камбоджі ці гори не стали настільки значними, як у В'єтнамі.

перші кавові плантації у В'єтнамі

Рис.3. Перші кавові плантації у В'єтнамі з'явилися завдяки французьким місіонерам

Кава став повільно рухатися в бік півдня, з'явившись в провінціях Тханьхоа, Нгеан і Хатинь (Thanh Hóa, Nghệ An, Hà Tĩnh – в'єтн.), де були створені численні плантації. Надалі арабіка поступово поширилися в центральні райони В'єтнаму – в район Бочать провінції Куангбінь і в провінцію Куангчі (Bố Trạch, Quảng Bình, Quảng Trị – в'єтн.). Але, незважаючи на всі зусилля, докладені французами, сорти арабіки дуже погано приживалися в місцевих кліматичних умовах, вони був сприйнятливі до шкідників і давали погану врожайність. Вирощування кави виявилося складнішим, ніж передбачалося, що серйозно обмежило розширення його виробництва. Хоча перші кілька врожаїв дали 400-500 кг з 1 га, наступні продемонстрували дуже погані результати – 100-150 кг/га. Тому приблизно до 1900-х р. кави не грав серйозної ролі в експорті В'єтнаму5.

Надалі французьке колоніальне уряд вирішив розширити список кавових сортів, вирощуваних у країні. Так в 1908 р. у В'єтнамі з'явилися ще два нових сорти кави робуста (Coffea canephora) і ліберіка (Coffea liberica). Перший, відомий також як «кава з Конго», швидко продемонстрував свою життєздатність на новому місці. В результаті у 1910-1911 рр. починається масштабне освоєння територій під кави і тріумфальний хід робусти по країні6. І хоча площа посадок робусти збільшувалася рік від року, арабіка була провідним видом у в'єтнамському кавовому виробництві аж до середини XX ст.

Кавове дерево робусти у В'єтнамі

Рис.4. Посадки робусти у Вьетнами виявилися набагато більш стійкі до життя, ніж плантації арабіки

Площа, зайнята кавовими деревами, була збільшена приблизно до 10 тис. га до 1945 р., головним чином за рахунок освоєння земель в провінції Даклак (Đắk Lắk – в'єтн.), розташованої на Центральному нагір'я (воно ж Центральне плато або Тэйнгуен (Tây Nguyên – в'єтн.), плато в південній частині В'єтнаму). Будучи французькою колонією, В'єтнам постачав більшу частину кави у Франції і не мав виходів на вільний світовий ринок7. Річний обсяг виробництва на той момент складав близько 4500 тонн зеленої кави (або 75 тис. мішків по 60 кг кожен). Для порівняння, абсолютний лідер кавового виробництва Бразилія тоді ж виробляла на порядки більше – понад 15 млн. мішків кави щорічно Але подібні масштаби виробництва цілком влаштовували Францію, яка була головним бенефіціаром і споживачем в'єтнамської кави. А самі в'єтнамці продовжували є свій рис і не особливо цікавилися кави.

Обробка кави у В'єтнамі

Рис.5. Довгий час кавове виробництво В'єтнаму було націлене лише на задоволення кавових потреб Франції

Середина XX ст. була непростим періодом і в загальній історії В'єтнаму, і в історії кавового виробництва країни. Низка невдалих антиколоніальних повстань, японська окупація в період Другої світової війни, визвольна війна проти французької колоніальної адміністрації, створення двох окремих держав на півночі (ДРВ, Демократична Республіка В'єтнам або Північний В'єтнам) і півдні (В'єтнам), тривала війна 1957-1975 рр.., добре відома завдяки прямого втручання США у внутрішні справи двох в'єтнамських держав. Руйнівні дії світової наддержави і донині помітні в багатьох куточках В'єтнаму: джунглі були випалені «оранжем», річки отруєні отрутою, а люди знищувалися безперервними бомбардуваннями. Тільки уявіть, що на В'єтнам американцями бомб було скинуто в три рази більше, ніж усіма країнами-учасниками за роки Другої світової війни! Погодьтеся, в такій жахливій внутрішньополітичній обстановці з безперервним кровопролиттям складно розвивати сільськогосподарський сектор. Виробництво кави було серйозно порушено. У 1975 році загальна площа під кави залишалася на рівні близько 20 тис. га з щорічним виробництвом в 5000-7000 тонн зеленої кави8.

Війни ХХ століття майже повністю знищили кавове виробництво у В'єтнамі

Рис.6. Руйнівна дія війни на природу й економіку В'єтнаму

У 1976 р. відбулося возз'єднання Північного і Південного В'єтнаму і створення Соціалістичної Республіки В'єтнам. І відразу ж внутрішньополітична стабільність вдихнула нове життя в кавове виробництво. Завдяки підтримці комуністичного уряду вирощування кави перейшло від колоніальних плантацій до великим державним фермам-кооперативам9. Вже до 1980 р. кількість виробленого у В'єтнамі кави подвоїлося і досягло 12000 тонн10.

В кінці 1970-х років уряд приступив до великої кампанії з переселення та освоєння нових родючих земель на Центральному плато. Протягом багатьох століть ці території були населені місцевими корінними народами, які не є етнічними в'єтнамцями (наприклад, еде, зярай, банар тощо)11. У 1943 р. їх чисельність становила 93% населення провінції12. Варто зазначити, що для більшості з них ці рівнинні високогірні місця з густими лісами були священним місцем, цій землі поклонялися з покоління в покоління. Кава на Центральному нагір'я почали вирощувати лише у кінці XIX ст., а деревах у В'єтнамі поклоняються протягом тисячоліть. Не дивно, що кава поступово інтегрувався у місцеві релігійні культи. У народів еде, наприклад, існує навіть ритуал для вибору імені новонародженому, для проведення якого мідну чашу наповнюють росою, зібраною з кавових листя13.

На Центральне нагір'я мігрували в основному з відносно бідних і густонаселених північних і центральних прибережних провінцій. Щільність населення у високогір'ї збільшилася з 3 чоловік на 1 кв. км у 1940 р. до 77 осіб на 1 кв. км у 1997 р.14 Швидкий приплив населення в Даклак забезпечив подальший економічний бум у сільськогосподарському секторі в цілому, і в кавовому виробництві зокрема. Вирощування кави стало приносити хороший прибуток, і в'єтнамці ще активніше потягнулися на Центральне нагір'я. Більш того, навіть гірські племена провінції Даклак відмовилися від традиційного кочового способу життя і підсічно-вогневого землеробства і міцно осіли на землі, займаючись вирощуванням кави15.

Кавова плантація на Центральному Нагір'я В'єтнаму

Рис.7. Центральне нагір'я В'єтнаму і кавові плантації

З 1986 р. В'єтнам вступив на шлях економічних перетворень, звернувшись до політики оновлення «Дой Мій» (Doi Moi – в'єтн.). Почався перехід від централізованої планової економіки до ринкової системи. Реформи дозволили приватне підприємництво, і земля перейшла у власність невеликих сімейних ферм. Вирощування кави перемістилося на дрібні ферми з середнім розміром 1,2 га16. Вже в кінці 1990-х рр. 85-90% посадженого кави вирощувалося саме такими невеликими сімейними господарствами17.

Перехід до ринкової економіки і дрібного землеволодіння стимулювали колосальне збільшення площ, зайнятих під кави. У період 1986-1996 рр. площі, зайняті під цю культуру, щорічно збільшувалися на 21%, а врожайність щорічно зростала на 6%18. Підтримка кавового сектора і прагнення до його розширення, продемонстровані комуністичним урядом, виявилися набагато успішніше, ніж початкові малоорганизованные спроби французьких колоністів.

Інституційні реформи на національному рівні з переходом від централізованого планування до економіки вільного ринку, глобальна лібералізація, ведення переселенської політики та законодавства щодо володіння і користування землею значно полегшили і поліпшили виробництво кави у В'єтнамі19. І це, звичайно, були головні причини «в'єтнамської дива». Але не варто скидати з рахунків і події на міжнародному кавовому ринку, які також сприяли різкого зльоту в'єтнамської кавового сектора в кінці 1980-х рр. Щоб краще зрозуміти ситуацію на світовій кавовому ринку того часу, заглянемо трохи в минуле.

Після підписання в 1962 р. Міжнародної Угоди з Кави (International Coffee Agreement) були встановлені квоти на його виробництво, а ціни на міжнародному ринку сталі штучно підтримуватися. Ці заходи багато в чому були викликані кризою надвиробництва кави, наводнившего світовий ринок. Однак, коли лідери кавового виробництва вели рахунок вже на мільйони мішків кави, В'єтнам все ще вважав їх тисячами, і ніякої мови про перевиробництво не йшло. У 1963 р. була створена Міжнародна Організація з Кави (International Coffee Organization – ICO або МОК), покликана контролювати співвідношення попиту і пропозиції на даний продукт шляхом регулювання світової цінової політики. Країни, що увійшли до складу МОК, отримали необхідні ринки збуту. Там вони задовольняли зростаючий попит на каву, підвищуючи ціну і отримуючи непоганий прибуток. В'єтнам, який загруз у війні і внутрішніх проблемах, природно, не вступив в ряди МОК і зіткнувся надалі з серйозними проблемами при спробі продажу своєї кави за кордон. Так тривало до 1989 р. Саме тоді звалилося Міжнародна Угода з Кави. Світовий кавовий ринок знову став повністю вільним, конкурентоспроможним і відкритим абсолютно для всіх країн-виробників20. Поступово розвивався В'єтнам отримав на нього безперешкодний вихід.

Передували цьому реформи «Дой Мій» забезпечили відкритість в'єтнамської економіки і розширення її інтеграції у світову. Експорт кави став однією з найбільших і найбільш швидко зростаючих галузей сировинних товарів в країні. Його показники зросли з 9.2 тис. тонн у 1985 р. до 355 тис. тонн в 1997 р., тобто майже в 39 разів усього за 12 років!21 Іронія історії полягала в тому, що майже весь кави, як і при французькому колоніальному уряді, відправлявся на експорт, але при цьому сильно змінилися масштаби процесу.

Експорт в'єтнамської кави

Рис.8. "В'єтнамське диво" - трохи більш ніж за 30 років В'єтнам став найбільшим світовим експортером робусти, відновивши буквально з руїн свої кавові плантації

Крах Міжнародної угоди з кави викликав значні зміни в середовищі світових виробників кави. Особливо постраждали країни, чия економіка залежала від експортних доходів, як Колумбія, наприклад. Країна на той момент була одним з найбільших виробників кави в світі, поступаючись лише Бразилії. У 1987 В'єтнам перебував на 31 місці з виробництва даного товару (сортів арабіка і робуста), його частка на світовому ринку кави становила лише 1.2%. У 1998-1999 рр. країна опинилася вже на 3-му місці22, а ще через рік – на 2-ом, зайнявши 12.4% світового кавового ринку!23 Цей безпрецедентний ріст потряс існуючий світовий кавовий ринок. Країні знадобилося лише 10 років, щоб обігнати Колумбію і стати другим за величиною виробником кави в світі. Скажемо більше, були навіть випадки, коли сама Бразилія – визнаний титан галузі – закуповувала кави у В'єтнамі! А адже спочатку післявоєнний В'єтнам ставив своєю метою лише конкурувати з Індонезією, яка у 1980-х рр. була найбільшим виробником кави в Азії24.

Отже, крах Міжнародної Угоди з Кави став останнім фактором, потребовавшимся для різкого економічного підйому кавового виробництва у В'єтнамі. Протягом 1994-1999 рр. ціни на каву робуста зростали, що знову і знову спонукало в'єтнамських виробників збільшувати виробництво. Досягалося це екстенсивним шляхом – через збільшення посівних площ, які щорічного виростали на 59% в період з 1995 по 2000 роки25. Навіть у період різкого зниження світових цін на каву в 1999-2004 рр.26, коли, здавалося б, необхідно було зменшити площі посадок, В'єтнам продовжував збільшувати території. Загальна площа кавових земель до 2000 р. склала 500 000 га, а щорічне виробництво досягло рівня в 700 тис. тонн. Таким чином, лише за 25 років з моменту утворення єдиної держави В'єтнам кавова промисловість країни зросла в 100 разів у виробництві і збільшила площі в 25 разів27.

За даними Міністерства Сільського Господарства і Розвитку Сільських Районів (Ministry of Agriculture and Rural Development), в країні до 2013 р. налічувалося вже 616 000 га кавових посадок28. Оборот експорту кави в перші роки XXI сторіччя становив від 500 до 600 млн. дол. США29. В'єтнамський кавовий сектор дав роботу більш ніж мільйона чоловік, а в сезон збору врожаю і того більше. Жодна інша країна світу жодного разу не продемонструвала настільки вражаючої динаміки розвитку кавового виробництва30. В'єтнамське працьовитість і цілеспрямованість заслуговують овацій.

Кави у В'єтнамі став другим за величиною експортним продуктом харчування після рису і шостим за величиною в списку експорту, на чию частку в 2011 р. припадало уже близько 10% всього в'єтнамського товарного експорту. При цьому в порівнянні з багатьма іншими країнами-експортерами кави, експорт кави становить відносно середню частку національної економіки країни (в середньому 1.83% ВВП В'єтнаму на 2011 р. в порівнянні, наприклад, з 6.1% ВВП Нікарагуа або 2.59% ВВП Ефіопії)31.

Сьогодні В'єтнам – лідер по виробництву і експорту робусти, яку в світовому кавовому співтоваристві часто визнають другосортним кави. Не дивно, що у зв'язку з цим можна зустріти не дуже схвальні відгуки про в'єтнамському кави. Тому важливим кроком В'єтнаму на шляху завоювання світового ринку стало поліпшення якості виробленого товару32. В 2001 р. країна приєдналася до Міжнародної Організації Кави, члени якої зобов'язані відповідати певним стандартам якості. Крім того, В'єтнам став членом Асоціації країн-виробників кави (Association of Coffee Producing Countries – ACPC) і прийняв рішення про заборону низькоякісного кави. Старі плантації робусти в маргінальних районах, що не дають хороших урожаїв, стали віддавати під інші культури, такі як кешью або какао. У районах, розташованих на великих висотах, уряд сприяло обережного та повільного розширення плантацій, зайнятих під арабіку, і створення майданчиків для митої обробки кави. У 2010 році під керівництвом Міністра сільського господарства і розвитку сільських районів була створена концепція «Нове бачення сільського господарства» (New Vision for Agriculture). Ця 10-річна стратегія переслідує метою досягнення сталого, великомасштабного виробництва, поліпшення якості та збереження конкурентоспроможності для забезпечення національної продовольчої безпеки та стабільного економічного зростання33. В результаті в сезоні 2014-2015 рр. були введені нові високоврожайні сорти кави, прибуток збільшилася на 14%, а урожайність зросла на 21% при скороченні використання добрив на 18-23%. З кінця 2013 р. В'єтнам приступив до практики створення кавових кооперативів34.

Урожай кави 2017-2018 роках у В'єтнамі приніс 29.5 млн. мішків по 60 кг кожен, тобто 1.77 млн. тонн35. Країна продовжує демонструвати високі темпи зростання кавового виробництва. Представники кавовій індустрії в цілому вважають, що В'єтнам збереже своє панування у виробництві робусти, як це робить Бразилія щодо арабіки36. При цьому В'єтнам налаштований дуже рішуче щодо збільшення виробництва і арабіки, благо окремі території країни дозволяють вирощувати високоякісні різновиди даного сорту.

Сьогодні кава у В'єтнамі – це не просто продукт, це національна ідея. Внутрішнє споживання цього напою значно зросла в останні десятиліття. В кінці листопада 2018 р. в кавової столиці країни Буонметхуот (провінція Даклак) відкрився «Світовий музей кави» (The World Coffee museum). Побудований він не тільки з національним колоритом в стилі традиційних жител корінних племен Центрального нагір'я, але і з грандіозним розмахом, будучи лише частиною глобального проекту по створенню кавового містечка з територією понад 45 га37. Відкриття подібного роду музею демонструє вельми амбітні плани В'єтнаму і визначає значимість національної кавовій індустрії для світу. Ініціатором цього масштабного підприємства став лідер в'єтнамської кавового виробництва – компанія Чунг Нгуен (Trung Nguyen). Очолює її Данг Ле Нгуєн Ву, якого часто називають «кавовим королем». Он начинал свое дело, имея в качестве стартового капитала лишь старенький велосипед, а теперь, спустя чуть более 20 лет, это уже «кофейный бренд номер один» во Вьетнаме с наибольшим количеством потребителей, экспортирующий свой товар более чем в 60 стран мира38. Видя такие примеры, понимаешь, что страна способна на многое. Вьетнамская нация, совсем недавно почувствовавшая свое единство и «самость», и, как полагается молодым, полна решимости, энергии и надежд, что и демонстрирует ныне вьетнамское кофейное производство.

Всемирный музей кофе во Вьетнаме (г. Буонметхуот, провинция Даклак)

Рис.9. Всесвітній музей кави у В'єтнамі (р. Буонметхуот, провінція Даклак)

Країна розраховує найближчим часом досягти щорічного експорту в 20 млрд. доларів, що складатиме 20% від всього світового кавового експорту. В'єтнам всерйоз і надовго зайнявся виробництвом високоякісної кави. І ми з вами є свідками лише перших його кроків на шляху до світової слави.

Автор: Катерина Асламова для Чайної Компанії Слон

Інші статті
  • Пуер: напій Імператорів став надбанням усього світу.
    Пуер: напій Імператорів став надбанням усього світу.
    Китайський Пуер – найбільш древній чай, який вирощують більше трьох тисячоліть. Нещодавно в Юньнане знайшли дерево пуеру, якому саме стільки років. Більше того, з нього збирають листя і продають на аукціонах, регулярно влаштовуючи святкування в його
    Читати
  • Як п'ють кави у В'єтнамі
    Як п'ють кави у В'єтнамі
    Стрімке зростання кавовій індустрії В'єтнаму і, як наслідок, зміцнення країни на світовому ринку в якості другого за величиною виробника кави після Бразилії – це те, що довгий час хвилювала світову кавову громадськість і викликала ..
    Читати
Контакти
+380 (50) 577-08-95
Связь -Viber, Telegram, WhatsApp
+380 (99) 562-28-56
Костюмы для фитнеса
Деякі товари можуть відправлятися з різних складів. Під час оформлення замовлення ми погоджуємо цю інформацію, Харків, Україна
Сезам
Максиме
+380505770895
+380505770895
+380505770895
Мапа
Графік роботи
  • Понеділок
    09:0018:00
  • Вівторок
    09:0018:00
  • Середа
    09:0018:00
  • Четвер
    09:0018:00
  • Пʼятниця
    09:0018:00
  • Субота
    10:0015:00
  • Неділя
    Вихідний

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner